Veelgestelde vragen


Mijn vissen schuren en/of springen! Wat nu?
Schuren en springen bij vissen kan meerdere oorzaken hebben. In het voorjaar bij de eerste lentezon warmt het water snel op. Hierdoor komt de bloedsomloop van de vis zeer sterk op gang en dit veroorzaakt dan ook dat uw vissen erg actief kunnen worden. Ze kunnen door dit actieve gedrag gaan springen.
 
Wanneer er een waterverversing plaatsvind (voor onderhoud, regenbui) dan word het zuurstofpeil in de vijver tijdelijk hoger. Hierdoor kunnen uw vissen heel gemakkelijk zuurstof opnemen en kunnen ze erg actief worden en dit verklaart hun springgedrag.
 
Wanneer de vijver ververst of bijgevuld word met leidingwater met een hoge hardheid dan kunnen uw vissen tijdelijk wat gaan schuren. Door het hoge gehalte aan mineraalzouten word de slijmhuid (die alle vissen dragen als 2e huid) dikker en de vis wil deze dan van zich af schuren om zodoende een nieuwe dunne slijmhuid aan te maken. 

Wanneer steuren uw vijver bevolken dan kunnen deze vissen erg actief worden wanneer er onweer dreigt. Steuren zijn vissen die enorm veel zuurstof vragen en nemen dan ook luchtdrukverschillen in de buitenlucht heel goed waar. Bij een dreigende onweersbui of benauwd zomers weer daalt het zuurstofgehalte in de buitenlucht. Wanneer u zuurstof aan de vijver toedient met een luchtpomp dan zal deze buitenlucht via de luchtpomp de vijver in gepompt worden. ook deze lucht bevat dus erg weinig zuurstof en zal zijn werking niet volledig goed doen. Raadzaam is het om bij vijvers waarin meerdere steuren rondzwemmen even een kleine waterverversing te realiseren door leidingwater toe te voegen. Leidingwater is vaak erg koud en bevat erg veel zuurstof. Wanneer de vijver niet standaard is uitgerust met een luchtpomp en u wilt toch steuren gaan houden, dan moet u wellicht toch overwegen om een dergelijke luchtpomp te installeren.